maandag 24 december 2012

Kaart Nijl – Witte Nijl en Blauwe Nijl, langste rivier Afrika

Kaart Nijl, stroomgebied Witte Nijl en Blauwe Nijl
De Nijl is de langste rivier van het continent Afrika. Door verschillende manieren van meten heeft de rivier een lengte van 5.499 tot 6.695 kilometer.

De Nijl is de langste, of een na langste, rivier van de wereld. Er bestaat verschil van mening over de lengte van de Amazone en de Nijl.

De rivier ontspringt als Blauwe Nijl bij het Tanameer in Ethiopië en als Witte Nijl in Kagera in Rwanda.

De Witte Nijl stroomt vanuit het Victoriameer via Zuid-Soedan naar Soedan. Bij de Soedanese hoofdstad Khartoem komen beide armen van de rivier samen. Vanuit Soedan stroomt de Nijl door Egypte en mondt uit in de Middellandse Zee.

Witte Nijl
Algemeen geldt de Witte Nijl als de bronrivier. Deze ontstaat als Kagera, ten oosten van het Kivumeer in Rwanda, stroomt vervolgens door Tanzania en mondt daar uit in het Victoriameer dat tussen Oeganda, Kenia en Tanzania ligt.

De rivier verlaat het Victoriameer als de Kivira in Oeganda, stroomt vervolgens door het Kyogameer en stroomt verder noordwaarts in Soedan.

Een aantal zijrivieren zijn de Bahr al-Ghazal en de as-Sobat.

Bij Soedanese hoofdstad Khartoem vloeit de Witte Nijl samen met de Blauwe Nijl

Blauwe Nijl
De Blauwe Nijl ontspringt als de Abbai, of Abay, in Ethiopië. De rivier stroomt door het Tanameer en heet daarna Blauwe Nijl.

Het meer, in het noordwesten van het Ethiopisch Hoogland, is het grootste meer van Ethiopië en het hoogstgelegen meer van Afrika.

Ongeveer 30 kilometer stroomafwaarts van het Tanameer liggen de indrukwekkende Tisissat-Watervallen van de Blauwe Nijl.

Nijl
De Nijl wordt vanaf Khartoem aangeduid als Nijl. De rivier stroomt vervolgens sterk slingerend richting Egypte in het noorden.

Op de grens tussen Egypte en Soedan ligt de Aswandam en het Nassermeer.

De rivier mondt bij Damietta en Rosetta met twee armen ten noorden van Caïro uit in de Middellandse Zee.