maandag 2 december 2013

Kaart topografie landen Afrika

Kaart Afrika, staatkundig, landen, hoofdsteden: CIA
Afrika is na Azië het grootste werelddeel op aarde. Met het vasteland en de eilanden samen beslaat het continent ongeveer 30.244.000 vierkante kilometer. Dit is 20,3% van de totale landoppervlakte van de aarde.

Het Afrikaanse continent telt meer dan 1 miljard bewoners. Dit is ongeveer een zevende van de wereldbevolking. Deze mensen leven in 54 onafhankelijke staten en een aantal gebieden die niet onafhankelijk zijn.

Afrika ligt voor een deel op het noordelijk en voor een deel op het zuidelijk halfrond.

Landschap Afrika
In het tropische deel van Afrika, vooral in het westen, liggen regenwouden en savannen.

In de droge gebieden gaan de savannen over in boomloze steppen en woestijngebieden, zoals de Sahara in het noorden en de Kalahari in het zuiden van het werelddeel.

Kilimanjaro
In Oost-Afrika, tussen de Rode Zee en de rivier de Zambezi, ligt een breukzone. Dit is een vulkanisch gebied met de berg de Kilimanjaro, het hoogste punt van het continent.

Regio's Afrika
De landen en gebieden in Afrika worden door de Verenigde Naties onderverdeeld in een vijftal geografische regio’s. Dit zijn Noord-Afrika, Oost-Afrika, West-Afrika, Centraal-Afrika en Zuidelijk Afrika. Er bestaan ook andere indelingen.

Noord-Afrika
De Verenigde naties rekenen op statistische gronden acht landen en gebieden tot Noord-Afrika. Dit zijn Marokko, Westelijke Sahara, Algerije, Tunesië, Libië, Egypte, Soedan en Zuid-Soedan.

West-Afrika
West Afrika, of westelijk Afrika bestaat geopolitiek volgens de indeling van de Verenigde Naties uit 16 landen.

Dit zijn in de Engelse benamingen: Benin, Burkina Faso, Kaapverdië, Ivoorkust, Gambia, Ghana, Guinee, Guinee-Bissau, Liberia, Mali, Mauritanië, Niger, Nigeria, Senegal, Sierra Leone en Togo.

Deze VN-regio omvat ook het eiland Saint Helena, een Brits overzees gebied in het zuidelijke deel van de Atlantische Oceaan.

In andere indelingen worden ook wel Equatoriaal-Guinee, Gabon en Kameroen bij West-Afrika ingedeeld. Mauritanië, Mali en Niger worden in indelingen ook wel tot Noord-Afrika gerekend.

Zuidelijk Afrika
Er zijn verschillende indelingen welke landen tot dit deel van Afrika horen. Volgens de indeling van de Verenigde Naties zijn het Botswana, Lesotho, Namibië, Zuid-Afrika en Swaziland

De volgende landen worden in indeling ook wel tot zuidelijk Afrika gerekend: Angola, Botswana, Comoren, Lesotho, Madagaskar, Malawi, Mauritius, Mozambique, Namibië, Swaziland, Zambia, Zimbabwe en Zuid-Afrika.

De Verenigde Naties rekenen de landen Comoren, Madagaskar, Malawi, Mauritius, Zambia en Zimbabwe tot de regio Oost-Afrika.

Kaart Afrika bevolkingsdichtheid

Kaart Afrika bevolkingsdichtheid (1979): CIA

Kaart Afrika topografie
Afrika ligt ten zuiden van Europa en ten oosten van Azië en het Midden-Oosten. Het continent wordt omringd door de Middellandse Zee in het noorden, de Rode Zee en de Indische Oceaan in het oosten en de Atlantische Oceaan in het westen.

Kaart Afrika, topografie: CIA

Kaart Afrika Islam
De onderstaande kaart toont de verspreiding van de Islam in Afrika.

Kaart Afrika verspreiding Islam: CIA

Historische kaarten Afrika


(Afrika in 1890: Kaart Encyclopaedia Britannica)



(Afrika in 1570: Kaart Abraham Ortelius)

Blanco kaart landen Afrika


(Blanco kaart Afrika)

Kaart Afrika
De onderstaande kaart toont het continent Afrika met het nieuwe land Zuid-Soedan, dat op 9 juli 2011 onafhankelijk werd van Soedan.
Kaart Afrika, topografie, landen: CIA